Ajankohtaista

Kuntecin ajankohtaiset uutiset, nimitykset ja tiedotteet.

Kuntecin uutiset

Joulun pääkaupunkia rakentamassa – Näin Turku puetaan juhlaan

Joulun taika on jälleen laskeutunut Turun ylle. Uljas kuusi kohoaa Tuomikirkontorilla ja jouluvalot loistavat ympäri kaupunkia kuin tähdet. Kimaltavat kadut tuovat hymynkareen huulille, askelkin muuttuu hieman keveämmäksi. Joulu on täällä – ja Kuntec ylpeänä sitä rakentamassa.

Vuoden 2023 tärkein kuusi tulee Mynämäeltä

Tämän vuoden kuusikaunotar kiinnitti Kuntecin Jaana Sarasteen huomion, kun hän säännöllisesti ajoi Mynämäen läpi. 
- Eräänä lokakuisena päivänä päätin lopulta käydä kysymässä, haluaisivatko asukkaat lahjoittaa upean kuusensa Turun kaupungille. 

Oven avasivat Antero Metsäranta ja Tarja Vuorenpää, jotka Sarasteen ja lukemattomien kaupunkilaisten iloksi olivat itsekin aiemmin miettineet kuusesta luopumista. Kuusi istutettiin 39 vuotta sitten, kun perheen lapset olivat pieniä – nyt heidän mukanaan varttunut pihapuu loistaa joulun symbolina Turun sydämessä.


Kuusi korkeuksissa: tuleva joulupuu nousee kuljetusauton kyytiin.

Joulukuusen matka sekä pystytys paraatipaikalle vaativat huolellista suunnittelua ja useiden tahojen yhteistyötä. Ensin kuljetukseen pitää anoa erikoislupa ELY-keskukselta. Kuusta käsittelemään tarvitaan järeä nosturi, ja kuljetusautoa saattavat sekä poliisit että liikenteenohjausautot. Reitti on tarkkaan valittu, jotta esimerkiksi sähkökaapelit, jyrkät mutkat ja maantiesillat pystyttäisiin välttämään.
- Jokainen kuusenhakureissu on aina yhtä jännittävä, mutta tälläkin kertaa kaikki sujui suunnitelmien mukaan, toteaa Saraste.

Tuomiokirkolle on pystytetty joulukuusi ensi kertaa jo vuonna 1900, ja yhtäjaksoisesti perinne on jatkunut vuodesta 1930. Ensimmäinen, sähkövaloilla koristeltu joulukuusi oli vaikuttava ilmestys, jota kuvailtiin seuraavasti: “Vuoden 1900 jouluun loi Turussa valoa uutuus, jollaista ei ollut koskaan ennen nähty. Se hämmästytti turkulaista herrasväkeä, mutta kaupunkiin tulleet maalaiset saattoivat pitää sitä suorastaan ylimaallisena ihmeenä.”


20-metrinen ja 4000-kiloinen kuusi vaatii järeän käisttely- ja kuljetuslaitteiston.

Joulukaupungin taiturit

Kuntec on perustamisvuodestaan 2012 asti ollut luomassa joulun taikaa kaupunkiimme. Kuusen valinnan ja pystytyksen lisäksi asennamme jouluvaloja kaikkialle Turkuun sekä havukoristeluja kaupungintalolle, Suurtorille ja Förille. Kunniatehtävä on luontaista jatkumoa yhtiöittämiselle: kaupungin puutarhapuoli on hoitanut joulun rakentamista jo vuosikymmeniä.

Ensimmäistä kertaa jouluvalot sytytettiin Yliopistonkadulle vuonna 1948, ja tästä tuli kuusen pystytyksen lisäksi nopeasti joulunavauksen odotetuimpia tapahtumia. Tänä vuonna keskustan valojen syttymistä juhlistettiin 25.11. 

Menneinä vuosina joulutunnelmaa rakennettiin kenties hivenen maltillisemmin. Nykyään erityisesti erilaisten valojen ja valohahmojen käyttö on runsastunut, ja kaduilla tuikkivat entistä energiatehokkaammat jouluvalot. 

Jouluviitassaan loistava kaupunkimaisema on muistutus siitä, että pian on aika heittää arjen kiireet taakse ja luoda uusia, lämpimiä muistoja. 

Kuntec toivottaa jokaiselle oikein valoisaa joulunaikaa! 

Sivukartta