Referenssit

Tutustu Kuntecin toteuttamiin ylläpitosopimuksiin ja ympäristörakentamisen urakoihin.

Tämän teki Kuntec

Hoidamme katujen puhdistus- ja kunnossapitotöitä Raisiossa 2015 - 2017

Hiekkaa kertyy talven aikana iso määrä kulkuväylille, ja sen kerääminen on yleisen viihtyvyyden ja ihmisten hyvinvoinnin vuoksi tärkeää. Raisiossa hiekoitushiekkojen poisto toteutetaan Kuntecin viisihenkisen työryhmän voimin.

Kevään edetessä kunnissa tehdään tiiviillä aikataululla katujen puhdistus- ja kunnossapitotöitä. Lounais-Suomessa puhdistusta päästään aloittamaan yleensä maaliskuun puolella, ja työt jatkuvat säätilojen salliessa parisen kuukautta kunnasta riippuen. Raision kaupungissa hiekoitushiekkojen poistamisesta huolehtii Kuntec, ja yhteistyötä on tehty jo usean vuoden ajan.

– Poistamme hiekoitushiekkaa kaduilta, kevyenliikenteenväyliltä, parkkialueilta sekä julkisten rakennusten pihoilta. Raisiossa työn tekemiseen vaaditaan viisi työkonetta, kertoo Kuntecin tuotantojohtaja Mikko Kunttu.

Monta vaihetta puhtaaseen väylään

Kuntun mukaan hiekoitushiekan poistaminen tapahtuu neljässä eri vaiheessa. Ensimmäisenä hiekkojen kimppuun käydään pyöräkuormaajalla, jossa on keräävä harjamekanismi. Tällä kerätään suurin massa hiekoista pois. Seuraavaksi puhdistetaan viheralueiden reunat harjaamalla siellä olevat hiekat kadulle, josta imulakaisukone ne kerää pois. Lopuksi tehdään kulkuväylien pesu, jotta saadaan asfaltin pintaan kertynyt hienojakoinen hiekkapöly pois.

– Hiekkojen puhdistukseen on varattu Raisiossa 7,5 viikkoa, josta ensimmäisten viikkojen aikana puhdistetaan ydinkeskusta sekä vilkkaimmat kevyenliikenteen väylät ja kauppakeskukset. Muiden alueiden puhdistus tapahtuu vuosittain vaihtuvassa järjestyksessä, kertoo Raision kaupungin kunnossapitoinsinööri Heikki Mikkola.

Säätiloilla on vaikutusta

Puhdistuksen toteuttamiseen vaikuttaa säätilojen vaihtelu. Keväällä yöt ovat välillä kylmiä, mikä aiheuttaa haasteita puhdistustöille. Vettä ei voi suihkuttaa kaduille pakkaskeleillä, jotta ei aiheuteta vaaratilanteita liikenteelle.

– Yöpakkasten yllättäessä olemme sopineet aikataulumuutoksista, milloin puhdistustyötä voidaan taas turvallisesti tehdä, Mikkola kertoo.

Tieto kulkee tekijöiltä asukkaille asti

Mikkola on tyytyväinen yhteistyöhön Kuntecin kanssa. Erityisen tärkeänä asiana hän pitää ammattitaitoisen työtiimin lisäksi aktiivista tiedonvälitystä.

– Pidämme viikoittain palaverin, jossa saamme ajantasaisen raportin siitä, missä mennään ja mitä on jo puhdistettu. Se on meille arvokasta tietoa, jota voimme kanavissamme välittää kuntalaisille. Kunnan asukkaat ovat erittäin kiinnostuneita katujen puhdistusaikatauluista, Mikkola kertoo.

Poistettu hiekka kiertoon

Hiekka, joka kerätään kaduilta, ei kelpaa enää uudestaan hiekoitustarkoitukseen, koska se murenee ja aiheuttaa pölyhaittoja. Kuntec on kuitenkin löytänyt uusiokäyttömahdollisuuden suurimmalle osalle hiekoitushiekoista. Likaiset ja esimerkiksi öljystä pilaantuneet hiekat erotellaan pois, jonka jälkeen puhtaista hiekoista otetaan liukoisuusnäytteet ja ne käytetään esimerkiksi rakennustyömailla pohjamateriaalina.

– Meille on merkittävä apu siitä, että Kuntec kuljettaa kerätyt hiekat pois, sillä emme kykene varastoimaan käytettyä hiekkaa niin suuria määriä mihinkään. Lisäksi arvostamme sitä, että puhtaat hiekat hyödynnetään uudelleen, jotta ei synny turhaa jätettä, Mikkola kiittelee.

Kunnon kalusto ja kuntien tuntemus

Mikkola korostaa yhteistyökumppanin osaamista ja kunnollista kalustoa katujen ylläpidossa.

– Kuntecilla on kaupunkiympäristöissä toimiminen tuttua ja kalusto kunnollista, mikä näkyy hyvänä työnjälkenä. Toisaalta he ymmärtävät kuntaorganisaation päätöksentekoprosessin, jolloin pystytään keskustelemaan vaivattomasti asioista, hän lisää.

 

 

Sivukartta