Referenssit

Tutustu Kuntecin toteuttamiin ylläpitosopimuksiin ja ympäristörakentamisen urakoihin.

Tämän teki Kuntec

Jäädytämme ja ylläpidämme luistelukenttiä Turussa

Kentät kunnossa kaikille liikkujille

Turussa päästään jäädyttämään luistelukenttiä nykyisin yleensä heti tammikuun alussa. Säätilojen vaihtelu aiheuttaa jäädytystyölle runsaasti haasteita. Kuntec Infran työntekijöiden pitkä kokemus liikuntapaikkojen ylläpidosta auttaa pitämään luistelukentät kunnossa talvikelien saapuessa.

Urheilukenttien jäädyttäminen vaatii asiantuntemusta ja tarkkaa sääennusteiden seuraamista. Kuntec Infra huolehtii Turussa 38 jäädytettävän kentän ja 8 kaukalon kunnosta noin parinkymmenen työntekijän sekä 6–7 vesisäiliöauton ja 4–5 traktorin voimin.

– Paras lämpötila jäädyttämiseen on noin viiden ja kahdenkymmenen pakkasasteen välillä. Liian kylmässä jää rupeaa halkeilemaan railoille ja liian pienellä pakkasella jäätyminen on hidasta. Ihanteellisinta olisi, että jää kovettuisi riittävän nopeasti, koska kentän käyttäjiä on vuorokaudessa paljon aamusta iltaan asti, toteaa Kuntec Infran liikuntapaikkamestari Rami Lindroos.

Säännöllinen jäädytys tärkeää

Ison avokentän alkujäädytykseen kuluu noin kymmenen kuutiota vettä. Uudelleen jäädytettäessä vettä kuluu vähemmän. Jäädytyksiä tehdään 1–2 päivän välein riippuen sääolosuhteiden vaihtelusta. Ennen jäädytystä kenttä puhdistetaan lumesta. Kaukalot aurataan pääosin käsin ja isot avokentät traktorin avulla.

– Olemme saaneet käyttäjiltä kehuja ja kiitoksia hyvin tehdystä jäädyttämisestä. Säätilat ovat suosineet tämän vuoden puolella, ja olemme saaneet pidettyä kenttiä hyvässä kunnossa, koska pientä pakkaskeliä on riittänyt. Eniten jään pintaa huonontavat lämpimät plussakelit ja vesisateet. Myös lumisade pilaa jään pinnan, jos se sattuu ajoittumaan juuri jäädytyksen jälkeen, kun jään pinta ei ole vielä kovettunut, Lindroos kuvailee.

Kunnossapitoa kaikkina aikoina

Urheilukenttien käyttö Turun seudulla on varsin aktiivista vuodenajasta riippumatta. Suuret käyttäjämäärät edellyttävät kentiltä säännöllistä huoltoa, jotta liikkuminen olisi turvallista ja tarkoituksenmukaista.

– Huoltotöitä tehdään usein hyvin aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jotta kenttien käyttö ei häiriintyisi vilkkaimpina aikoina. Myös viikonloppuisin tehdään auraustöitä, mikäli sakeat lumipyryt tukkivat kenttien jääpeitteen, Lindroos kertoo.

 

Sivukartta