Ajankohtaista

Kuntecin ajankohtaiset uutiset, nimitykset ja tiedotteet.

Kuntecin uutiset

Talvikunnossa­pito turvaa kaupunkilaisten arjen – ja juhlan!

Kuntec huolehtii kaupungissamme eteläisen ja läntisen alueen ylläpidosta ympäri vuoden, ja tavoitteemme on mahdollistaa sujuva ja turvallinen liikkuminen kaupunkiympäristössä niin autoilijoille kuin jalankulkijoille ja pyöräilijöillekin. 

Lumisateet sekä vuorotellen jäätyvät ja sulavat tiet asettavat haasteita kulkemiselle talvisaikaan, ja meidän tehtävämme on ratkaista ne. Nopeasti muuttuvat sääolosuhteet vaativat jatkuvaa valppautta ja ripeää reagointia!

“Ei ole taaskaan aurattu!” 

Kaupunkilaisten keskuudessa näkyvin – ja taatusti puhutuin – osa talvikunnossapidosta on auraus. Kuntecilta löytyy aurauskalustoa kolmisenkymmentä yksikköä, ja se on kellon ympäri ajossa aina kun tilanne niin vaatii. 

Aurausjärjestys määräytyy kunnossapitoluokituksen perusteella: autotiet on luokiteltu kolmeen eri luokkaan ja kävely- ja pyörätiet kahteen. Luokitusten perusteina ovat esimerkiksi käyttöaste sekä liikenteellinen merkitys, eli mihin kyseistä väylää pitkin kuljetaan. 

Ajoradoista ensimmäisenä aurataan muun muassa keskustaan johtavat pääväylät sekä reitit kriittisiin kohteisiin, kuten sairaalaan. Toiseen luokkaan kuuluvat esimerkiksi asuinalueiden “kokoojakadut”, joita pitkin kuljetaan pienemmiltä kaduilta. Pyörä- ja kävelyteistä aurataan kiireisimmin muun muassa keskusta-alue sekä merkittävimmät reitit asuin- ja teollisuusalueiden välillä.  

Aurauksesta ei voi oikein puhua mainitsematta siihen liittyvää turhautumista, mutta meille on tärkeää, että ihmiset tietävät syyt aurausjärjestyksen takana. Auraamme kaikki väylät aina niin nopeasti kuin mahdollista.

Pitoa renkaan ja tossun alle 

Ajoratojen ja kulkuväylien hiekoitus on toinen “päivystystoimenpiteemme”, jota tehdään säiden mukaan. Hiekoituksen tärkeimpiä etuja on sen mekaaninen vaikutus tienpinnalla. Se lisää kitkaa, mikä auttaa vähentämään liukkautta ja parantamaan ajoturvallisuutta. Ajoteillä hiekkaa käytetään yleisesti yhdessä suolan kanssa.

Hiekoituksen tarkoituksena on myös ennaltaehkäistä jään muodostumista. Levittämällä hiekkaa ennen liukkaiden olosuhteiden ilmaantumista voidaan minimoida jään mahdollisuutta muodostua. 

Kun aika on, hiekka on myös tärkeää hoitaa pois kaduilta. Kevätkausi alkaakin meillä (ainakin epävirallisesti) hiekan poistolla!

Seuraa katujen kunnossapitoa reaaliajassa

Aurauksen ja liukkaudentorjunnan lisäksi talvisiin töihimme kuuluu tietysti paljon muutakin, kuten lumen, jään ja lumivallien poistaminen sekä sadevesikourujen ja -kaivojen pitäminen avoinna. Ja jos sankka lumipyry on peittänyt liikennemerkit, meidän tehtävämme on putsata ne. 

Toimiva talvikunnossapito mahdollistaa sen, että kaupunkilaiset voivat hoitaa päivittäisiä askareitaan mahdollisimman sujuvasti. Kaikki talvikunnosapitoon liittyvä on tärkeää turvallisuutemme kannalta. Meille se on kunnia-asia.

Talvikunnossapidon tilannetta voit tarkastella nyt myös reaaliajassa Turun palvelukartalta!

Sivukartta