Ajankohtaista

Kuntecin ajankohtaiset uutiset, nimitykset ja tiedotteet.

Kuntecin uutiset

Mies, joka valitsee Tuomiokirkon kuusen

Olen vastannut Tuomiokirkon joulukuusen hankinnasta vuodesta 2010 saakka. Valitsen sopivan yksilön kaupunkilaisten ehdottamista kuusista. Ehdotuksia saan noin parikymmentä vuodessa. Varsinkin kovien myrskyjen jälkeen tulee ilmoituksia kuusiehdokkaista, sillä pelkona on komean pihakuusen kaatuminen.

Ensin karsin pois pisimmän matkan päässä olevat ja alle 20-metriset kuuset. Käyn tarkastamassa ehdokkaat, valitsen toimitettavan kuusen, järjestelen haun sekä luvat poliisien kanssa. Tuomiokirkon kuusen pituus tulee olla 22–25 metriä, ja se haetaan enintään 60 kilometrin päästä. Reitti pitää miettiä tarkasti, koska monin paikoin maantiesillat ym. estävät kuljetuksen.

Kun olin ensimmäistä kertaa vastuussa kuusen toimittamisesta, olosuhteet olivat todella haasteelliset, sillä Turkua piinasi kova lumimyrsky. Kaikki meni kuitenkin suunnitelmien mukaan ja kuusi saatiin turvallisesti pystyyn. On tärkeää, että joulukuusi on tuuhea ja tasainen, sillä sitä tullaan ihailemaan kauempaakin. Kun kuusi sitten viedään pois, se on tapana palauttaa omistajilleen kolmen metrin paloina. Kuusen oksat haketetaan ja hake käytetään kaupungin puistoissa.

Joulukuusen lisäksi vastaan Lännen urakka-alueen viheralueen ja koko kaupungin taajamametsien hoidosta. Vuosien myötä metsätyöt ovat vähentyneet ja viheralantyöt lisääntyneet.

Töiden perusteet ovat säilyneet ennallaan, mutta tekeminen on muuttunut – esimerkiksi kalusto ja työvaatteet ovat kehittyneet paljon. Kun aloitin urani Turun kaupungilla vuonna 1978, ei työmiehille ollut erikseen työvaatteita, työvaatteet olivat lähinnä puuvillahaalari sekä kumisaappaat. Työnjohto sai tulla toimeen lähinnä omissa vaatteissaan.

Myös työtahti on nykyään kiireisempi ja suunnitelmat voivat muuttua nopeasti. Paras työssäni on sen vaihtelevuus – teen sopivassa suhteessa toimisto- ja maastotyötä.

Timo Kajava, työmaapäällikkö

 

Toteutamme valtakunnan ykköskuusen kaadon ja kuljetuksen tuomiokirkon eteen Turun kaupungille tänäkin vuonna 27.11.2019. Seuraa kuusen matkaa suorana Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50361843

 

Sivukartta